Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия нареди на Ирландия да прибере 13 млрд. евро неплатени данъци заедно с дължимите лихви върху тях от американския компютърен гигант Apple.

След 10-годишно разследване Брюксел установи, че Ирландия е предоставяла незаконно преференциални данъчни условия на Apple, което й е давало огромно предимство пред конкурентите си.

Компанията е плащала между 50 и 500 евро данък за всеки спечелен милион или между 0,05 и 0,005% данък. Корпоративният налог в страната е 12,5%.

13-те милиарда са недоплатените данъци на Apple за 2003-2014 г., като властите в Дъблин трябва да изчислят дължимите лихви и да накарат американската компания да ги плати.

Избягването на плащането на данъци е ставало по силата на данъчни споразумения, сключвани между Apple и различни ирландски правителства, които са се опитвали да привличат големи инвеститори в страната. Договореностите с Apple са сключени през 1991 г. и подновени през 2007 г. при непроменени условия.

Според тях в Ирландия са установени две компании на Apple. Едната от тях - Apple Sales International, е продавала продуктите на компанията в Европа, Близкия изток, Африка и Индия. Другата - Apple Operations Europe, е сглобявала компютри в Ирландия. Двете компании са прехвърляли почти всичките си приходи на поделение на първата, известно като Head Office, което е било освободено от плащане на данъци в Ирландия по силата на споразумение с правителството в Дъблин. Поделението не е имало нито офис, нито служители и практически е съществувало само на хартия.

Така е било възможно през 2011 г. например при печалби от продажби от 16 милиарда евро Apple да плати данък в Ирландия само от 50 милиона евро, т.е. по 500 евро за всеки спечелен милион. През 2014 г. дори този данък е намален 10 пъти и за всеки милион компанията е внесла в ирландската хазна едва по 50 евро налог върху търговската си дейност, съобщи Европейската комисия. При това всички приходи са надлежно регистрирани.

"Ако аз получа данъчна декларация, в която ми се иска да платя 0,005% данък, ще проверя дали няма грешка", коментира днес комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която стои зад днешно решение.

Според Брюксел става дума за незаконни данъчни отстъпки в нарушение на европейските правила, които поставят пред равни условия всички участници на пазара - големи и малки, европейски и международни. Еврокомисията нареди на Дъблин да не прилага повече договорката за данъчни облекчения към Apple, която беше едностранно прекратена от американската компания като израз на добра воля в края на миналата година в очакване на решението на Брюксел.

Ирландските власти имат право да оспорят днешното решение на Европейската комисия пред Съда на ЕС в Люксембург и вероятно ще го направят. Основните аргументи на правителството са, че решението разглежда минал период и че ще застраши икономическия модел на страната, който залага на привличането на чуждестранни инвеститори чрез по-благоприятни данъчни условия.

Европейската комисия гледа подобни дела срещу още два американски гиганта - Amazon и McDonald's, които имат подобни споразумения за данъчни облекчения с правителството на Люксембург. Те са били договаряни по времето, когато сегашният шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил начело на правителството или е отговарял за финансовата и данъчната политика на Великото херцогство.

Комисар Вестагер вече нареди по други две разследвания за укриване на данъци, появили се от скандала "Люкслийкс", срещу Fiat и Starbucks, невзетите данъци да бъдат изискани от властите в Люксембург и в Холандия.

На Белгия беше наредено да събере дължимите налози от 35 международни компании, установени в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Чичо Сам

преди 7 години

Печалбите на Apple съставляват 1,25% от БВП на САЩ, няма да ги оставят в калта

22

Холивуд

преди 7 години

Читовници срещу корпоративни акули. Хичкок ряпа да яде

21

Фен

преди 7 години

Аз ще съм един от първите които ще си купят новият айфон 7.

fallback