Снимка: Reuters

Белгийското следствие работи по версия, че Осама Атар е стоял в дъното на атентатите в Брюксел на 22 март, при които загинаха 32 души, а над 400 бяха ранени.
 
Атар е братовчед на братята Ибрахим и Халид Ел Бакрауи, които се взривиха на летището и в метрото в Брюксел. Смята се, че 32-годишният мъж, с двойно, белгийско и мароканско гражданство, е бил техен ментор.
 
Предполага се, че той е успял да се измъкне от полицията при голяма акция в петък в брюкселските квартали "Лаакен", "Андерлехт" и "Иксел". Тогава бяха арестувани майка му и сестра му, но след разпит те са освободени.
 
Осама Атар е на път да предизвика политически скандал в Белгия, след се разбра, че през 2012 г. Белгия вероятно е упражнила дипломатически натиск, за да го измъкне от иракски затвор. Атар е арестуван през 2003 г. на иракско-сирийската граница без редовни документи. На следващата година е осъден на 10 г. затвор. Част от срока той е излежал в една килия с шефа на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади.
 
Брюкселският вестник "Ле Капитал" съобщава, че през 2010 г. семейството му започва публична кампания за оказване на натиск върху белгийските власти да помогнат за освобождаването му по здравословни причини. Кампанията придобива популярност и ангажира множество общественици и политици.
 
Според експерт по тероризма на управляващата националистическа партия N-VA, водещи белгийски политици са взели погрешни решения. Експертът отказва да назове имена, но според фламадския вестник "Де Стандард" става дума за тогавашните вътрешен и външен министри на Белгия  Стевен Ванакере и Дидие Рейнолдс. Рейнолдс, който сега е финансов министър, отказал коментар пред вестника. Според Ванакере ставало дума за консулски услуги, за които не се изисквало разрешение от министъра.
 
"Де Стандард" цитира адвокат, според когото Белгия се е ангажирала с освобождаването на Осама Атар, след като се получава информация, че той има рак на бъбрека. В последствие се оказва, че става дума за възпаление, но иракчаните решават да го освободят предсрочно през септември 2012 г. Все още не е ясно дали иракските власти сами са решили да го пуснат или това е станало под натиск от Брюксел.
 
Атар се връща в Белгия още същия месец и веднага е арестуван. След разпит обаче той е освободен, след преценка, че не представлява опасност. Оттогава се издирва.
 
Полицията смята, че е била на косъм да го хване миналия петък. "Де Стандард" цитира източник от френското разузнаване, според когото Осама Атар се намира в Европа и е въоръжен и опасен. В края на юни "Ле Паризиен" съобщава, че Атар се издирва във Франция по информация, че се е върнал от Сирия през Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase