Снимка: flickr

Белгийските власти започнаха да преграждат улици с бетонни блокове, за да избегнат повторение на касапницата на крайбрежната улица в Ница от четвъртък вечер.

Правителството се разпореди огражденията да бъдат поставени в Гент, където тази вечер се открива 10-дневен фестивал с много събития на открито. Мерките за сигурност ще бъдат засилени в цялата страна, която се готви в четвъртък да отбележи своя национален празник.

Той традиционно завършва с големи фойерверки, които привличат десетки хиляди хора да ги наблюдават в центъра на Брюксел.

Националният съвет за сигурност беше свикан извънредно тази сутрин, но премиерът Шарл Мишел съобщи, че е било решено да не се повишава до максималното нивото на терористична заплаха, както беше сторено след Парижките атентати през ноември.

В момента нивото на риска в Белгия е от трета от общо четири степени, което означава, че нови атаки не се изключват. Армията продължава да патрулира с автоматично оръжие в метрото, по гарите, по улиците и на възлови места в големите градове.

В последното си видео със закани ислямистите посочват Франция и Белгия като държави, в които ще бъдат нанесени нови удари, но според премиера засега няма информация за връзка на нападението в Ница с Белгия.

Шарл Мишел поясни, че службите за сигурност ще повишат бдителността, особено по време на събития на открито, като експертите ще могат да поискат и допълнителни мерки, ако се налага.

Двете най-рискови събития в близките дни са откриващия се довечера фестивал в Гент, който е един от най-популярните в Европа и ще продължи до 24 юли, както и тържествата за белгийския национален празник на 21 юли.

Засега единственият призив към гражданите е да не носят обемисти раници и чанти със себе си, за да улеснят работата на полицията. Посетителите на двете събития ще бъдат проверявани от силите за сигурност, включително чрез скенери за багаж.

Заграждането с бетонни блокове на пешеходната зона в Гент, където ще се провеждат част от концертите и спектаклите от фестивала, е започнало още преди трагедията в Ница, съобщиха от общината.

Гент е белгийският град, в който живее най-голямата компактна българска общност в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase