Снимка: архив Reuters

Правителството във Великобритания отхвърли искането на над 4 милиона британци за провеждането на нов референдум за или против излизането на страната от Европейския съюз.

Всеки от подписалите петицията получи писмо, с което бе информиран за становището на кабинета, съобщи БТА.

В петицията се настояваше правителството да приложи правилото, според което, ако вотът в подкрепа на членството в ЕС или за излизане от ЕС се основава на по-малко от 60 на сто от гласовете при избирателна активност под 75 на сто, то трябва да има втори референдум.

Още по темата
"Както премиерът ясно заяви пред Камарата на общините на 27 юни, референдумът бе най-важното упражняване на демокрация в британската история, в което участваха над 33 милиона души, дали вота си", се посочва в отговора на правителството.

Този вот доведе до оставката на премиера Дейвид Камерън, чийто наследник на поста ще бъде посочен на 9 септември, припомня АФП.

В официално писмо пък британското външно министерство посочва, че 33 млн. души са се произнесли и "тяхното решение трябва да бъде зачетено". "Сега трябва да се подготвим за излизане от ЕС", се казва в писмото, цитирано от "Индипендът" и bTV.

Въпреки невъзможността за провеждане на втори референдум, голяма част от британците смятат, че такъв трябва да има, но когато Великобритания договори условията за излизане от ЕС.

Тогава тези условия ще бъдат гласувани на референдум и ако хората решат, че те не са добри, правителството трябва да направи всичко възможно да остане в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase