Снимка: Reuters, архив

Общ преглед

С ръчно изработените си обувки с английския флаг Найджъл Фараж е звезда на градинско парти в неделя. С приповдигнато настроение, надигайки голяма чаша с джин-тоник, Фараж с нищо не показва, че още на следващия ден ще обяви оттеглянето си като лидер на ЮКИП, пише "Дейли мейл".

Времето за вчерашното му изявление е подбрано внимателно. Датата е 4 юли - Денят на независимостта на Америка. Веднага се появяват спекулации – защо Фараж е решил да направи това?

Дали не е болен? Има слухове, че е боледувал миналата година, а и залита към алкохолизма.
 
Дали пък бракът му не е в криза? Той самият е признавал за не една странична връзка.

Изглежда, че отговорът е далеч по-прозаичен. Направил е достатъчно от първия ред в политиката и сега иска почивка. И още нещо – изпълнил е политическата си амбиция.

Фараж хвърли оставката си с думите: "Искам си живота обратно!" само две седмици, след като постигна своето и успя да убеди Великобритания да гласува за Brexit.

Това е третият път, в който Фараж се оттегля като лидер на партията, но отхвърли идеята в бъдеще отново да заеме поста, защото това вече не е "на върха на неговия списък". "Няма да си променя мнението, обещавам ви", заяви националистът.

"По време на референдума казах, че си искам страната обратно... сега обаче ви казвам, че си искам живота обратно!", заяви Фараж. Той настоя, че оставката му е за добро, но изрази перспектива все пак да вземе участие в преговорите за излизане на страната от ЕС. "Може и да имам какво да дам", каза вече бившият лидер на ЮКИП.

"Моята цел беше да изкарам Великобритания от ЕС. Постигнах своето, не бих могъл да искам повече", заяви още той.

Дори и най-близките приятели на Фараж били в неведение за решението му. Твърди се, че той дал обещание на съпругата си и двете им малки дъщери, че ще се оттегли от поста си, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС. Сега "свободният" Фараж планира да отиде във Франция и да снима филм за стогодишнината от Битката при река Сома.

Припомняме ви, че едва час след като резултатите от референдума станаха ясни, Фараж обяви, че кампанията за напускане на ЕС е направила огромна грешка.

Попитан дали може да гарантира, че наистина 350 милиона паунда ще отидат в британската здравна каса, Фараж отговаря: "Не, не мога. Никога не бих обещал такова нещо!" И допълни: "Това беше една от грешките на кампанията за напускането".

Това е втората подобна капитулация след резултатите на референдума за или против членството на Великобритания в ЕС. Миналата седмица другото лице на Brexit кампанията, Борис Джонсън, заяви, че няма да се кандидатира за премиер на страната. Защо ли?

Анализаторите си задават един прост въпрос - Фараж и Джонсън си връщат живота отпреди, но кой ще върне живота на британците отпреди двамата да изрекат лъжите за ЕС и повече от половин Кралство да се подведе по думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар