Снимка: БТА, архив

В Гърция изразиха разочарование и изненада от резултатите от британския референдум. Според гръцки евродепутати вотът ще има негативни последици за Атина, която в годините на криза беше подкрепяна от Лондон, предаде БНР.

Още по темата

Премиерът Алексис Ципрас каза, че референдумът, независимо от резултата, показва, че Европейският съюз е в дълбока криза.

Гръцките анализатори са на мнение, че излизането на Обединеното кралство от общността ще се отрази непосредствено на туризма в страната, която ежегодно се посещава от 3 милиона британски туристи.

Над 200 хиляди пък са гърците, които работят във Великобритания и според тях има реална опасност те да загубят работните си места, а и липсва перспектива за връщането им у дома.

Напрежение и неизвестност има и сред гръцкия бизнес, който изнася за британския пазар. Очаква се и спиране на британските инвестиции към южната ни съседка.

Не липсват обаче и оптимистични прогнози както на икономисти, така и на депутати, които смятат, че излизането на една страна от Европейския съюз няма да доведе нито до неговото разпадане, нито до фатални икономически последствия.

На гръцката политическа сцена се очаква засилване на влиянието на крайнодясната партия "Златна зора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase