Снимка: Reuters

Предполагаемият убиец на полицая снощи недалеч от Париж - 25-годишният Лароси Абала, е бил осъждан през 2013 г. за участие в джихадистка мрежа, свързваща Франция и Пакистан, съобщи Франс прес. Агенцията се позовава на източник, близък до разследването.

Заедно с още седем души Абала бил осъден на три години затвор, от които шест месеца условно, за "участие в престъпен сговор за подготовка на терористични актове" и по-конкретно за подпомагане на ислямистки радикали да заминават за Пакистан. Мъжът бил от Мант ла Жоли, на около 60 км западно от Париж.

Той убил снощи полицай, облечен с цивилни дрехи, пред дома му, после се укрил в жилището на жертвата си в Манянвил недалеч от столицата, и бил убит при полицейска атака. Свидетели разказали, че мъжът викал "Аллах акбар" (Аллах е велик), нахвърляйки се с нож на 42-годишния полицай.

Още по темата

В къщата полицаите открили трупа на приятелката му, секретарка от полицейския участък в Мант ла Жоли, и техния тригодишен син - изпаднал "в шок, но невредим".

Нападателят казал при преговорите с полицията, че е от "Ислямска държава", предаде по-рано АФП, като се позова на изявление на парижката прокуратура.

Часове след това агенция Амак, свързана с джихадистката групировка, заяви, че "боец на ИД" е убил двойката край Париж, информира американската организация СИТЕ, която следи активността на ислямистите в интернет.

Разследването е поверено на антитерористичното звено в съдебната полиция и на вътрешното разузнаване, Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

В Елисейския дворец започна тази сутрин съвещание с участието на президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс, вътрешния министър Бернар Казньов и министъра на правосъдието Жан-Жак Юрвоас. Президентът обеща тази нощ "да се изясни напълно (. . .) точното естество" на "тази ужасяваща драма".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase