Снимка: Reuters

Британският народ ще гласува за излизане от ЕС, после и други ще последват примера му и това ще доведе до разпадане на целия проект, заяви в интервю Найджъл Фараж, един от водещите участници в кампанията за Брекзит, предаде ДПА.

Още по темата
"На 23 юни Великобритания ще напусне съюза и ще промени Европа", отбеляза Фараж, лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

"Ще се получи ефектът на доминото. След нас и другите северни страни ще напуснат, една по една. Първо Дания, после Холандия, Швеция, Австрия. Референдумът е най-важното събитие от 1957 г.: ЕС е напът да се разпадне", заяви той, цитиран от БТА.

Фараж каза, че южните страни като Италия, Гърция и Испания ще спечелят от подобен развой, защото единната валута на ЕС еврото "разрушава" икономиките им и същевременно е "оръдие на германската хегемония".

В интервюто лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство заяви още, че дори избирателите да отхвърлят Брекзита, британският премиер Дейвид Камерън "пак ще трябва да подаде оставка" заради разногласията, които съществуват в партията му по въпроса за излизане или оставане в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase