Снимка: flickr

Внезапно сътресение в следващите две седмици като терористично нападение над Европейското първенство по футбол във Франция може да тласне Великобритания да гласува за напускане на ЕС, заяви бившият главен икономист на Европейската централна банка Отмар Исинг, цитиран от Ройтерс.

На семинар на швейцарски банкери в Женева Исинг заяви, че британците се затрудняват да разберат всички аргументи, които излагат двата лагера за или против излизане на Великобритания от ЕС.

"Ако нещо се случи, каквото и да било събитие, вземете например бежанския проблем, изходът е решен. Вземете Европейското първенство по футбол - ако там се случи някаква терористична проява, мисля, че реакцията на британците за Брекзит също ще е нещо сигурно. Това не е рационално решение", каза той, цитиран от БТА.

Най-голямата тревога от Брекзита не е излизането на Великобритания от ЕС, което също е достатъчно лошо, каза Исинг.

"Най-големият повод за безпокойство е, че след този дълъг период на продължаваща интеграция (в ЕС), това ще е първата стъпка назад. Екстремистките партии в редица страни, като Националният фронт (във Франция), те просто чакат такъв пример. И това може да задейства динамики, които много трудно подлежат на контрол", заяви Исинг.

Много хора са загубили доверие в политиците и традиционните партии, каза той. "Вчера мой приятел ми се обади и ми каза: "Представи си следващата среща на Г-7 с участието на американския президент Тръмп, италианския президент Бепе Грило, английския премиер Борис Джонсън" и аз му казах да спре преди да стигне до Франция.

Звучи смешно, но е много тревожно. Тези личности са израз на отчаянието на много хора", отбеляза бившият главен икономист на Европейската централна банка Отмар Исинг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase