Снимка: архив Reuters

Европейският съюз призна, че Турция изпълнява споразумението за спиране на бежанците, влизащи в Европа през Гърция, но не свали визите за пътуване на нейни граждани в Шенген от 1 юли, както бе обещал в замяна, тъй като смята, че Анкара не е изпълнила всички критерии за това.

"Има напредък по визите, включително за Турция, но не взехме решение, тъй като някои страни членки изразиха конкретни тревоги и ще се върнем към въпроса, когато са изпълнени всички критерии", заяви холандският министър за имиграцията Клаас Дайкоф, който председателства днес в Люксембург срещата на вътрешните министри от ЕС.

Дайкоф заяви, че в Евросъюзът е успял да си върне контрола върху миграцията през Гърция, но сега има проблем с маршрута през Средиземно море, който трябва да се реши, като се работи в родните страни на мигрантите. Последните напирали към ЕС главно в търсене на по-добър живот.

"Споразумението с Турция сложи край на рискованото пресичане на Егейско море и доведе до намаляване на потока практически до нула", заяви министърът. Той добави, че броят на върнатите в Турция имигранти и презаселването на бежанци от Гърция и Италия към вътрешността на ЕС са прекалено бавни.

ЕС смята, че Турция е сигурна държава, където имигрантите и бежанците могат да бъдат връщани, без това да застрашава правата или живота им. Апелационните комитети, които гледат жалбите на отхвърлени бежанци в Гърция обаче не са на същото мнение. От 57 приключили апелативни дела за сирийски граждани, само в 2 случая е преценено, че е безопасно бежанците да се върнат в Турция. В останалите 55 е отсъдено да останат в Гърция.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който също участва в срещата коментира, че Гърция ще се нуждае от европейска помощ да се справи с гледането на 50 000 молби за убежище и потенциални обжалвания на откази, защото толкова имигранти в момента се намират в страната. От миналата есен досега само 2195 бежанци са разселени от Гърция и Италия в другите страни от ЕС и Съюзът няма да се справи с квотите за 160 000 души през следващите 18 месеца, ако темповете се запазят.

Четири държави очакват сваляне на шенгенските визи от ЕС – Турция, Украйна, Косово и Грузия. Нито една от тях не получи зелена светлина от вътрешните министри от ЕС. Грузия и Украйна са изпълнили техническите критерии. Срещу Гърция обаче са Германия, Франция и Италия, които се притесняват, че се увеличават престъпленията от грузински престъпни банди и исканията за убежище в ЕС.

В Украйна основното притеснение е свързано с политическата стабилност и корупцията. Косово не изпълнява критерия да има признати граници с всичките си съседи, тъй като Прищина не е ратифицирала споразумението за демаркация на границата си с Черна гора. Турция все още не изпълнява 4 от 72-та критерия за визите: за биометричните паспорти, за връщането на нелегални имигранти от трети страни от ЕС, които се очаква да влязат в сила от 1 юни.

Не са поправени по европейските стандарти и законите за борба с корупцията и за тероризма. Европейската комисия ще докладва за напредъка на Турция идната седмица. Следващата сбирка на министрите е през юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase