Снимка: БТА
fallback
Кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз с референдума на 23 юни води с 1 процент пред кампанията за запазване на членството, сочи проучване на общественото мнение на Би Ем Джи Рисърч, цитирано от Ройтерс.
 
Анкетата показва подкрепа от 45 процента за излизане на Великобритания от Европейския съюз - също както и в анкетата на тази социологическа агенция отпреди месец. Подкрепата за оставане в ЕС нараства с 1 процент до 44 на сто.
 
Анкетата е извършена онлайн с 1638 души между 20 и 25 май. 12 на сто от участниците не са решили как ще гласуват.
В поредицата телефонни анкети тенденцията е стабилен превес на привържениците на оставане в ЕС, докато в онлайн анкетите двата лагера имат равни позиции, посочва БТА.
 
Водещ британски експерт по изборите каза вчера, че не може да се определи кои анкети дават по-ясна картина на нагласите на избирателите за референдума.
 
Според коментатори решаващ фактор за резултата от референдума ще бъде избирателната активност заради поколенческите разлики - младите избиратели, мнозина от които не гласуват, са за оставане в ЕС, а по-възрастните, които активно участват в избори, са за напускане, отбелязва Ройтерс.
 
Анкетата на Би Ем Джи сочи, че шест от всеки десет души във възрастовата група от 18 до 24 години са за оставане в ЕС, но едва 47 на сто са казали, че ще гласуват на референдума.
 
80 на сто от хората на възраст над 65 години са заявили твърдо, че ще гласуват. В тази възрастова група шест от десет души се готвят да гласуват за излизане от ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 7 години

Вчера статията беше за 13% повече за оставане, днес 1% повече за излизане. Нещо като референдума за Шотландия. Една машина за поднасяне на информация по принципа на час по лъжичка. Каквото и да стане богатите ще ограбват по-бедните повече и повече. Вече максимумите на крадене от колониите и пране на пари от "демократични" режими е достигнат и сега насочеността е към собствените граждани. Затова ги подменят с по-зависими и работещи за по-малко пари или по-лоши условия хора без значение от къде.

20

е тука се уля

преди 7 години

До 30 кошмара турция в ес първо е кошмар за самите европейци и това никога НЕ ТРЯВА да се допуска .не знам защо на някого въобще му идва идеята една мюсулмаско-азиатска страна да бъде приета в ес !!

19

а бе наивник

преди 7 години

До Румбои ти искаш ес да пита нашите политици какви правила и закони да бъдат приемани в ес !!!! ами така ес ще заприлича на България !! питат се интелигентни хора които са се доказали , че работят за обществото и които имат дълги традиции в демокрацията. нашето общество определено не е пример за подражание а политиците ни са за затвора !!! а за темата за напускане на кораба-добре , че прадедите ни не са били мишоци като теб

fallback