Александер ван дер Белен. Снимка: БТА
fallback

Бившият лидер на австрийската партия "Зелени - зелена алтернатива" – 72-годишният Александер ван дер Белен, бе избран за президент на Австрия с 50,3 процента от гласовете. Това показват официалните резултати от втория тур на вчерашните президентски избори, оповестени от австрийското министерство на вътрешните работи.

Oще по темата

Ван дер Белен направи драматичен обрат, побеждавайки получилия 49,7% кандидат на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер, който можеше да стане първият крайнодесен държавен глава в Европейския съюз. Хофер бе победител на първия тур на изборите.

Резултатите на двамата кандидати на балотажа се оказаха много близки след преброяването на пуснатите в избирателните урни бюлетини, но Хофер имаше крехка преднина.

Днес бяха преброени и гласовете, подадени по пощата. Ван дер Белен има преднина от 31 026 гласа пред своя опонент Хофер, който призна поражението малко преди обявяването на официалните резултати.

"Благодаря ви за подкрепата. Разбира се, днес съм тъжен. Положените по време на кампанията усилия обаче не са загубени, а са инвестиция за бъдещето", обяви в своята страница във Facebook Хофер.

Загубата му предотврати опасността от смущаващо поражение за политическата върхушка в Европа, която е все по-застрашена от популистки партии, възползващи се от тревогите, свързани с бежанската криза, слабия икономически растеж и високото ниво на безработица.

"С облекчение виждаме как австрийците отхвърлиха популизма и екстремизма. Всеки в Европа трябва да си извлече поуки от това", написа в "Туитър" френският премиер Манюел Валс.

Досегашният австрийски президент, социалдемократът Хайнц Фишер, поднесе поздравления на победителя и го покани да посети утре президентския дворец, за да подготвят предаването на властта, което ще стане на церемония на 8 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 7 години

Става все по-зловещо

65

Българин от Германия

преди 7 години

Трите звездички са от цензурата като замяна на последователите на идеите на виден създател на Отвореното Обшество, наречени с-о-р-о-с-о-и-д-и.

64

Bulgarin ot Germania

преди 7 години

По пощата традиционно гласуват: левичари, глобалисти, интернационалисти, ***, наивници, педофили, хомосексуалисти - всички те помогнаха на "зеления" да спечели със съвсем малка преднина.

fallback