Снимка: архив Reuters

Изпълнителната власт на Европейския съюз ще предложи в сряда отменянето на изискванията за визи за турски граждани. Това съобщиха двама източници на агенция Reuters, цитирана от "Фокус".

По-рано Анкара заплаши, че ще се откаже от изпълнението на споразумението за миграцията, ако ЕС не облекчи правилата за пътуване за турски граждани.

Либерализирането на визовия режим за Турция, мюсюлманска страна от 79 милиона души, е спорен въпрос между страните от ЕС. Но Брюксел ще продължи да придвижва отменянето на визите, разчитайки, че така споразумението за мигрантите ще остане в сила.

Служител на ЕС и източник, близък до преговорите между Брюксел и Анкара, съобщиха, че в сряда Европейската комисия на ЕС ще проведе заседание, на което ще предложи облекчаване на визовите изисквания.

Вторият източник разясни, че предложението е било подкрепено на подготвителна среща в понеделник, преди Европейската комисия да обсъди въпроса в сряда.

Турция е трябвало да изпълни 72 изисквания, за да постигне либерализиране на визовия режим, а служител на ЕС каза на 21 април, че Анкара е изпълнила по-малко от половината от тях.

Въпреки това, вторият източник добави в понеделник, че Турция е постигнала много по-голям брой, макар че е ясно, че няма да успее да изпълни всички 72 до сряда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase