Снимка: Reuters, архив

Съветът на ЕС "Правосъдие и вътрешни работи" утвърди днес създаването на нова агенция на Европейския съюз за гранична и брегова охрана. Това съобщи на пресконференция в Брюксел след края на срещата на министрите на вътрешните работи на 28-те в Люксембург еврокомисарят за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ТАСС и БТА.

Целта на агенцията ще е да помогне за по-добро опазване на външните граници на ЕС на фона на безпрецедентната миграционна криза.

Холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф каза, че новата структура, базирана на граничната агенция на ЕС Фронтекс, но с повече правомощия и повече ресурси, ще започне работа през лятото, предаде Ройтерс.
Аврамопулос изрази очакване тя да заработи към средата на юни.

ЕС работи по ограничаване на миграционната вълна, при която миналата година в Европа пристигнаха над 1 милион души.

Подходът на 28-те се опира главно на спорната сделка с Турция, съгласно която новопристигналите мигранти в Гърция ще бъдат връщани, а за всеки върнат сириец, ЕС ще приема един сирийски бежанец от Турция.

"Всички трябва да участваме в пренастаняването на сирийски бежанци от Турция", каза Дейкхоф. "Много държави членки показаха желание да го направят, но още не сме постигнали желания резултат", допълни той.

Подготвена е чернова на документ, в който е разбито по държави разпределението на общо 4499 сирийци, живеещи в момента в Турция, през първите четири месеца от споразумението с Анкара, предаде ДПА.

Съгласно документа най-много сирийци ще отидат в Норвегия, която не е членка на ЕС, но също ще вземе участие. Следват Франция (148), Италия (118) и Германия (100).

Проектодокументът обаче не бе активно обсъден или одобрен днес, каза външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхов каза, че има значителни пропуски в захранването на данни в системата на Европол за споделяне на информация между държавите членки, предаде Франс прес.

Керхов посочи в документ, представен на днешната среща на министрите в Люксембург, че в средата на април в базата данни фигурират имената на едва 2956 чуждестранни бойци терористи, напуснали Европа, за да се бият в Сирия и Ирак.

Над 90 процента от данните вътре са въведени от пет държави членки.

В друга база данни са въведени едва 1615 чуждестранни бойци, а според представения от Керхов документ броят на европейските граждани, отишли да се бият в редиците на "Ислямска държава" и други екстремистки групировки в Ирак и Сирия е около 5000.

"Тези разминавания показват, че някои държави членки не захранват всички общи бази данни. По този начин могат опасни лица да се завърнат незабелязано", каза европейски източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase