Снимка: архив, Reuters
fallback

Време е да се даде възможност на жените да се развиват като равнопоставени представители на обществото, заяви на вчерашното си изслушване пред Общото събрание на ООН Ирина Бокова, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В момент, когато набира все по-голяма популярност идеята на поста генерален секретар на ООН най-накрая да застане жена, генералният директор ЮНЕСКО Ирина Бокова не се поколеба да изиграе тази карта, отбеляза Франс прес.

Начело на организацията досега са били осем мъже.

По думите й генералният секретар на организацията има огромно морално влияние и трябва да го използва, за да призовава световните лидери и гражданското общество да работят по ключови световни въпроси.

Бокова успя да се измъкне ловко от въпроси с уловки, като този на украинския постоянен представител в ООН, който поиска от нея да се произнесе по анексията на Крим от Русия, отбеляза АФП.

Бокова каза, че ако оглави организацията, ще опита да възстанови доверието между израелци и палестинци, но призна, че няма магическо решение на много от световните проблеми.

В Общото събрание на ООН вчера започнаха изслушванията на кандидатите, които се надяват през януари 2017 г. да наследят на ръководния пост сегашния генерален секретар Бан Ки-мун.

ООН предприе историческа стъпка към това да направи по-прозрачен процеса по избиране на следващия генерален секретар.

Представители от всички 193 страни членки имаха възможността да зададат въпроси на първите трима изслушани кандидати по теми като климатичните промени, сексуалните посегателства, извършени от "сини каски" на ООН, израелско-палестинския конфликт или как ще устоят на натиск от световните сили, ако бъдат избрани на ръководния пост. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 8 години

....Тя се зае и да възстанови доверието между израелци и палестинци....causa perduta.Само тази заявка е достатъчна за да се разбере че нищо няма да свърши.

33

Анонимен

преди 8 години

Бокова ! - Ми то Меркел е на ръководен пост , Дилма Русев също !Резултат = съсипана Европа , съсипана Бразилия !

32

До 32

преди 8 години

Смешен си. Да сравнява Румяна Желева с Ирина Бокова, може само някой, който изобщо не знае нищо и за двете. Разликата е от Земята до Небето.

fallback