Снимка: Reuters
fallback

Повече от 600 души са напуснали Франция, за да отидат в Сирия и Ирак, а още около 800 искат да потеглят натам, за да станат част от "Ислямска държава", заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

"Водим битка на наша земя", каза Валс в реч пред поддръжници на Френската социалистическа партия.

"Всеки ден проследяваме мрежи, локализираме клетки, арестуваме хора. Днес 2029 френски граждани или живеещи във Франция хора са замесени в джихадистки мрежи", допълни той, цитиран от БТА.

"Близо 800 биха желали да отидат в тези военни зони според службите за разузнаване", каза Валс и допълни, че около 1000 души се следят изкъсо.

Френското правосъдие вчера повдигна обвинения и постави под временно задържане 28-годишния Юсеф Е., който бе арестуван преди дни, заедно с други ислямисти, заподозрени, че планират да извършат в близко бъдеще нападения във Франция, предаде Франс прес.

Юсеф е обвинен в участие в престъпна група, планирала терористични действия, за кражба и за опит за кражба.

Мъжът е известен на антитерористичните служби. През март 2014 г. той е задържан при опит да замине за Сирия и осъден на пет години затвор, включително една условно. Бил е освободен миналия октомври и поставен под домашен арест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

бобо

преди 8 години

Твоето бъдеще не е в Европа.

9

младен

преди 8 години

"Мъжът е известен на антитерористичните служби. През март 2014 г. той е задържан при опит да замине за Сирия и осъден на пет години затвор, включително една условно. Бил е освободен миналия октомври и поставен под домашен арест."Абе тия...да не са гледали от нашите органи на реда и правосъдието???

8

Анонимен

преди 8 години

Манюел Валс вие французите си ги развъдихте тези мераклии за джихат.Приехте араби от бившите си колонии,социалната система им дава пари да живеят без да работят.Създодохте гета,не ги интегрирахте.Арабин може да говори френски,но французин никога няма да стане.Който иска да заминава в Сирия и Ирак но без право на завръщане и отнемане на поданство.

fallback