Снимка: Reuters
fallback

Необичайно много поръчки за пица издали най-търсения терорист в Европа - Салах Абдеслам. Това става ясно от подробности по залавянето на мъжа, който е сред главните заподозрени за кървавия атентат в Париж през ноември миналата година. Той бе спипан след преследване вчера.

Салах Абдеслам е получил раната в крака си от ритника на полицай в момента на залавянето си. Това пише днес белгийският вестник ”Льо Соар“, след като телевизионните кадри от ареста на най-издирвания терорист не показаха кръв по тялото му.

Частната телевизия RTL, която се оказала срещу къщата, в която се е криел Абдеслам, засне цялата операция. От кадрите се вижда, че терористът изскача от вратата и тръгва да бяга сред паркиралите коли. Полицията стреля, след което Абдеслам е повален на земята от полицията и качен в кола. На кадрите по дрехите му не се вижда кръв от изстрелите, което предизвика въпроси защо е трябвало арестуваният веднага да бъде закаран в болница, където е претърпял лечение.

Сега вестникът пише, че нараняването е било получено от полицай от специалните антитерористични части на белгийската полиция, който го е ударил в крака, тъй като Абсдеслам е оказал съпротива при ареста.

Oще по темата
Междувременно още подробности излизат от операцията за залавянето. Тя е била планувана за днес, но властите се принудили да я изтеглят напред заради статия на сайта на списание "Нувел Обсерватор" в петък, в която се съобщавало, че полицията е намерила пръстов отпечатък на Абдеслам. Операцията по залавянето е започнала час след излизането на публикацията.

Терористът от Париж се е криел в апартамента на майката на близък свой приятел в родния си квартал "Моленбеек". "Льо Соар" пише, че Абдеслам вероятно е усещал, че примката край него се свива, за да поднови контакта с приятеля си, който от самото начало е бил следен от полицията.

Акцията във вторник във "Форе", при която беше убит един мъж, а четирима полицаи – ранени, е била решаващ тласък за успеха, защото тя е показала на разследващите, че Абдеслам е в Брюксел.

Полицията смятала, че жилището във "Форе" е "сигурна къща" за укриване на джихадисти, но вярвала, че то е празно, защото сметките за ток не били плащани от месеци. Затова и са изпратени само няколко патрула, а не спецчастите. Шестимата полицаи обаче били посрещнати от откоси от "Калашник", а двама от криещите се вътре избягали.

След пристигането на спецчастите трети мъж е бил убит. Идентифициран като Мохамед Белкаид, той е пряк участник в Парижките атентати. Обискът на къщата доведе до откриването на пръстовия отпечатък на Абдеслам.

Още на следващия ден е локализиран адресът, на който в петък терористът беше арестуван. Къщата, обитавана от майката на приятел на Абдеслам, била наблюдавана два дни, като необичайно големите поръчки на пица, правени от нея, накарали полицията да предполагат, че домакините имат гости. По време на атаката се оказало, че две приятелки пиели чай с майката, а в дома се намирали неназован брой малки деца. Както и Абдеслам и негов придружител. Предполага се, че той също е бил "логистик" на атентаторите от Париж, както застреляния във вторник Белкаид.

Според американския сайт "Политико" при предишни обиски полицията се е добрала до телефонните апарати на негови авери. Чрез тях е локализиран номера на мобилния телефон на Абдеслам. Чрез проследяване на сим картата полицията е можела да се ориентира за приблизителното му местоположение, но не е могла да разчита само на нея, тъй като не е било сигурно, че именно терористът продължава да я ползва.

В петък полицията е взела всички мерки да не изпусне терориста. Използван е дрон, за да следи ситуацията отгоре, след като при операцията във вторник двама души избягаха по покривите на сградите във "Форе".

Преследването на най-търсения терорист в Европа отне четири месеца. По ирония на съдбата той беше заловен на 500 метра от родния си дом в "Моленбеек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

Съдията: последно желание,1 минута в затвора или до живот в затвора?Адеслам:Разбира се 1 минута.Съдията:Водете го в килията на Брайвик.

26

Анонимен

преди 8 години

Европа е в жив капан на мюсюлмани. Сега ако не искат да изхабят занаята по разследването да извикат специалист от израелския мусад или шабак да ги научи как се изкарва от арабин най много информация.

25

Бобо

преди 8 години

Като не яде шкембе чорба,така му се пада нека го ритат в ***

fallback