Снимка: БТА
fallback

От полунощ Словения ограничава влизането на мигранти на територията на страната, предаде Ройтерс, като цитира словенското министерство на вътрешните работи.

Словенските власти ще позволяват само на онези, които планират да поискат убежище в Словения, да влязат на словенска територия, както и на онези, които идват по хуманитарни причини. Всеки хуманитарен случай ще бъде разгледан по отделно.

Решението на словенските власти става факт по-малко от 24 часа след срещата на върха в Брюксел за мигрантската криза. По-рано днес словенският премиер Миро Церар предупреди, че договореното между ЕС и Турция означава практически закриване на Балканския маршрут.

Като реакция на това решение Сърбия заяви, че ще хармонизира политиките си с тези на страните членки на ЕС. Сърбия тълкува словенското решение като затваряне на балканския път за мигранти, допълва Ройтерс.

Сръбското вътрешно министерство поясни, че Словения ще иска от полунощ валидни визи за ЕС на границите си, допълва Асошиейтед прес. Ведомство съобщи, че Сърбия е била информирана от Словения за новите ограничения и добави, че ще действа съобразно с тях и ще затвори границите си с Македония и България за бежанци и за други мигранти, които нямат валидни визи.

Сърбия не може да се превърне в колективен център за бежанци, посочва вътрешното ведомство.
Мярката означава, че хиляди мигранти, блокирани сега в Гърция на границата с Македония, няма да могат да напреднат на север към Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия.

По-рано днес словенският премиер Миро Церар каза, че европейската среща на върха за миграцията е изпратила много ясно послание на всички трафиканти и на всички мигранти с нередовни документи, че този път вече не съществува, че балканският път е затворен, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

Недейте че ще дойдат при нас и то не сирийците ами афганистанците, защото колкото и да сме зле е по-добре от техните руини и ще се заселят по обезлюдените ни села. После не можем да ги изгоним

13

до 1

преди 8 години

Няма да е за Турция, бъди сигурен. Турция е на почит в Еврпа. Неслучайно.

12

Анонимен

преди 8 години

А нашите мерки какви ще бъдат?Не е трудно да се усети човек,че ще тръгнат да минават през нас,Румъния и от там през Полша право при любимата им Меркел.И ако румънците проявят повече твърдост от нас ,ще затворят границата си и гадинките остават при нас за отглеждане.

fallback