Снимка: архив Reuters

Можете да бъдете сигурни, че крайното споразумение между ЕС и Турция по въпросите на миграцията ще съответства напълно на европейското и международното законодателство. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн, предаде БТА.

Още по темата

Така той коментира изразените по-рано днес опасения от страна на Върховния комисариат на ООН за бежанците по повод договореностите, постигнати снощи.

Според Върховния комисариат, решението за връщане в Турция на мигрантите, навлезли незаконно в Гърция, не отчита липсата на защита за някои националности.

"Връщането на хора, които няма да имат достъп до защита в Турция, поставя проблеми от гледна точка на международното и европейското право", коментира регионалният директор на организацията за Европа Венсан Коштел.

ЕК днес отказа да поясни как точно ще бъде изпълнена договореността оттук нататък Турция да приема обратно новопристигналите в Гърция от турска територия сирийци.

Постигнатото споразумение предвижда Турция да приема незаконно преминалите сирийци обратно, като в замяна за всеки приет обратно от Гърция сириец, изпраща в ЕС по един сириец, настанен досега в бежански лагер.

Комисията не можа днес да уточни накъде ще бъдат насочвани сирийците от тази разменна схема, след като напуснат бежанския лагер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase