Снимка: архив, Булфото

До момента Европейската комисия все още не е получила уведомление от българските власти за проблемите със свободното движение през границата с Гърция, съобщиха за БНР от комисията.

Още по темата

В Брюксел не е пристигнало писмо относно блокадата на граничните пунктове между България и Гърция, отговориха на запитването от Европейската комисия.

Вчера външният министър Даниел Митов съобщи, че правителството подготвя съответната комуникация, за да поиска намесата на Еврокомисията, ако се налага.

Според европейския регламент за функционирането на вътрешния пазар България трябва „незабавно“ да уведоми Еврокомисията за това, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между държавите-членки.

Процедурата след това изисква Гърция да докладва в най-кратък срок за ситуацията и за предприетите действия от гръцките власти.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципът на свободно движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе всички необходими и мерки за премахване на посочената пречка в срок, който тя определя. След това Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase