Снимка: архив, Reuters

Проект за закон, забраняващ воайорството и криминализиращ заснемането на аматьорски секс за отмъщение, беше одобрен от правната комисия на белгийския парламент.

Шпионирането или филмирането на секс без знанието на участниците, фотографирането под полите на жените, както и гледането през ключалките на тоалетните скоро ще започнат да се третират като престъпления, пишат белгийските медии.

Законодателството идва след серия инциденти, последният от които разобличи треньор по баскетбол, който наблюдавал и снимал състезателките под душовете в съблекалнята.

Сега тайното наблюдаване на голи хора, независимо дали е злонамерено или обикновено воайорство, ще стане незаконно според новото законодателство, което ще влезе за гласуване в долната камара на парламента.

Полицията ще преследва и разпространението на голи снимки и видео, направени без знанието на хората, които са показвани в тях. С тази мярка законодателите се опитват да блокират т.нар. порно за отмъщение. Все повече хора се опитват да си го върнат на зарязалите ги гаджета и съпрузи, като ги публикуват интимни снимки и видео в интернет.

Ще бъде забранено и снимането на хора в кома, независимо дали тя е медикаментозна или не. Предвидените наказания за воайорство са от 6 до 15 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase