Снимка: БТА

Гърция и Сърбия съобщиха за усилване на бежанския поток през последните дни с по 10 000 души, преминаващи през територията им на денонощие.

По данни на Върховния комисариат на бежанците, от началото на годината 800 000 души са влезли в ЕС, като най-много сред тях са сирийците, следвани от афганистанци и иракчани. Лодките акостират на гръцките острови на 10-15 минути и това се прави със съгласието на турските власти, заяви гръцкият евродепутат Георгиос Епитидейос при обсъждане за балканския бежански маршрут в Европейския парламент в Брюксел във вторник.

Според него част от цената, която всеки бежанец плаща – около 1500 долара, отива в турската хазна и затова граничарите се затварят очите.

Турското външно министерство обаче отрече това. Анкара успяла да прекрати използването на големи съдове за превоз на бежанците, но не ѝ стигали силите да спре малките лодки. Зам.-директорката за бежанците в турското Външно Елсен Алтюг предупреди евродепутатите, че масовите вълни ще продължат непредсказуемо, докато не спре войната в Сирия. Според нея е по-добре ЕС да се концентрира върху задействане на споразуменията за реадмисия, за да може да връща нежеланите имигранти и да подпомага страните, от където идват те.

"Би било слабоумно, ако откажем да работим с Турция, защото тя е направила крачка назад за демокрацията и човешките свободи", каза пък председателят на външната комисия на Европарламента Елмар Брок. Германският евродепутат настоя ЕС "да влезе в положението на Турция". Той обвини Брюксел, че се е забавил да реагира на кризата, което е довело до сегашната тежка ситуация. Брок смята, че ако на преговорите във Виена "американците, европейците и руснаците не заемат на единна позиция за Сирия, проблемът ще продължава да е на дневен ред, а ние ще се справяме със симптомите".

Дебатът за Балканския бежански маршрут идва само ден, след като ЕС предложи да се открият етапни центрове за обработка на имигрантите, в които да се идентифицират хората, които имат право на защита и да се връщат онези, които не могат да го докажат. ЕС се надява на пробив тази седмица и в преговорите с Турция за ограничаване на миграционния поток.„

Брюксел вече е заделил 9 млрд. евро за справяне с кризата, без може да управлява процесите. Сърбия и Македония заявиха пред евродепутатите, че не приемат решението на Европейската комисия 10% от предприсъединителните им фондове да отидат за подпомагане на бежанците.

"Ние гледаме на това като наказание за огромните ни усилия, защото реформите се оказват жертва на миграционната криза", заяви държавният секретар на сръбското външно министерство Роксана Нинчич. Тя призова ЕС да обмисли отпускането на допълнителна бюджетна помощ на страната, която няма финансова възможност да се справи сама с наплива. Нинчич съобщи, че 10-те млн. евро спешна помощ за Сърбия и Македония, които ЕС обяви, че отпуска преди месец, още не са пристигнали.

"Европейският съюз трябва да помисли по-сериозно как да преразпределя отговорностите, защото страните, към които е насочен основният поток – Германия, Швеция и Автстрия, вече изнемогват", предупреди Волфганг Тюрк от Върховния комисариат за бежанците към ООН. Той подчерта, че миграционната вълна няма да секне и че Европа трябва да се учи да свиква с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase