Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Кристалина Георгиева планира да се включи в надпреварата за овакантяващия се пост на генерален секретар на ООН, пише брюкселският сайт „Юрактив“.

Изданието прави откритието, че тя вече е обсъждала въпроса с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както изисква етичният кодекс на еврокомисарите.

"Председателят и г-жа Георгиева обсъдиха вероятността, че въпросът може да стане актуален, но за момента вицепрезидент Георгиева е концентрирана върху настоящата си работа. Председателят се възхищава от международния опит, умения за водене на преговори и изключителната работоспособност на г-жа Георгиева, която му дава неоценима подкрепа в управлението на Европейската комисия в тези трудни времена", е цитиран да казва главният говорител на Юнкер Маргаритис Скинас.

Още по темата

Изданието припомня, че е ред на Източна Европа да оглави ООН и че общата нагласа е за първи път в историята на поста да бъде избрана жена. Добавя се, че Ирина Бокова е официалната българска кандидатура, излъчена от правителството на Пламен Орешарски. Цитирано е скорошно интервю на премиера Бойко Борисов, който казва, че решението ще зависи от големите държави и ако „тя (Бокова, б.а) или друг премине през съгласуването, това ще е голяма радост за България“. Борисов обаче ще трябва да направи избор през пролетта, тъй като процедурата изисква формално да се номинира кандидат, пише информационният сайт.

"Юрактив" твърди, че Георгиева вече води кампания. Като пример се сочи, че тя участва в Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк през септември и че сега отново е в САЩ. Българският еврокомисар ще говори утре във Вашингтон на конференция за 70-годишнината на ООН.  В програмата ѝ са включени няколко срещи със заместник генералния секретар на ООН Иън Елиасън и шефовете на няколко агенции на организацията, както и със сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.

Припомня се, че през май Георгиева беше назначена за член на панела на високо равнище за хуманитарно финансиране. Цитира се анонимен западен дипломат, който казва, че това не е достатъчно извинение тя да посвещава толкова много от времето си на ООН и че постът ѝ дава възможност да агитира за себе си. Напомня се, че Георгиева искаше поста на върховен представител по външната политика на ЕС в комисията на Юнкер, преди да получи вицепрезидентското място и бюджетния ресор.

Етичният кодекс на еврокомисарите ги задължава да информират председателя на ЕК, ако планират да се кандидатират на някакъв пост. Те трябва да се оттеглят от заеманата длъжност по време на активната кампания или поне на предизборния период.

"Юрактив" сравнява шансовете на двете българки и заключава, че битката помежду им намалява шансовете на България да издигне успешен кандидат.

Хърватският и словашкият външен министър Весна Пусич и Мирослав Лайчак, както и бившият словенски президент Данило Тюрк също обявиха намерения да представят региона в надпреварата за генерален секретар на ООН догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase