Снимка: Reuters

Барак Обама изпреварва Ангела Меркел по популярност в Европа. Това сочи проучване на германската фондация "Бертелсман", направено във всичките 28 страни от ЕС. Името на американския президент говори нещо на 91% от живеещите в еврозоната и на 90% от тези извън нея.

Обама е следван от Ангела Меркел и от Дейвид Камерън. Германският канцлер е разпознавана от 83% от анкетираните, а британският премиер – от 75 на сто. Меркел е по-популярна в еврозонота, докато Камерън – извън нея.

Френският президент Франсоа Оланд също прави повече впечатление сред страните от еврозоната, където двама от трима разпознават името му, но по-малко от половината извън нея. Подобно е и положението с гръцкия премиер Алексис Ципрас, за когото в еврозоната са чували два пъти повече хора, отколкото извън нея. Много по-назад ги следват италианският и испанският премиери Матео Ренци и Мариано Рахой.

Изненадващо председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, който е само от година на поста си, е най-известният сред лидерите на евроинституциите в източната част на ЕС (45%). Но понеже не го знаят на запад, той отстъпва (32%) на шефовете на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Европарламента Мартин Шулц, които са познати на 40 на сто от анкетираните. Шулц и Юнкер правят повече впечатление в еврозоната, отколкото извън нея.

Повечето граждани харесват Европейския съюз и еврото и вярват, че политическата и икономическата интеграция трябва да се засилят. В същото време, те са критично настроени към политиките на ЕС и се опасяват, че Съюзът не върви в правилната посока, показва изследването. Свободното пътуване, свободната търговия и мира, се оценяват като най-важните достижения на ЕС.

Двама от трима анкетирани казват, че ако има референдум дали страната им да остане в ЕС, те ще гласуват за продължаване на членството. Дори във Великобритания, чиито граждани ще могат да отговорят на този въпрос след 2 г., тези "за" ЕС са мнозинство. Подкрепата за еврото е 63 процента. 59 на сто (64% извън еврозоната) от гражданите искат повече Европа и задълбочаване на икономическата и политическата интеграция.

Тази обща подкрепа обаче не означава, че хората харесват последните решения на ЕС. 72% от анкетираните казват, че европейската политика се движи "в грешната посока." Живеещите в еврозоната са още по-критично настроени -77% неодобрение. Тези нагласи са придружени от недоволство и от националната политика, с 68 на сто от анкетираните в ЕС, които не одобряват политиката в собствената си страна.

Европейците са разделени за ролята, която Германия трябва да играе в ЕС. 55 процента смятат, че Берлин трябва да води Съюза, докато 45 на сто не желаят това. Интересно, че съседите на Германия са по-толерантни към германското лидерство, докато в Италия и Испания идеята се ползва с най-малка подкрепа сред големите европейски държави.

Изследването е проведено през юли, когато оставането на Гърция в еврозоната беше най-горещата тема в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase