Снимка: Reuters

Европа трябва да засили сигурността по външните си граници при назряващата бежанска криза, но наред с това трябва да остане вярна на ценностите си, заявиха делегати на конгреса на европейските консервативни партии в Мадрид, предаде БТА като се позова на ДПА.

Още по темата
Не можем да поемем милиони хора", заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в първия ден на конгреса.

Повишаването на сигурността обаче не означава затваряне на граници, а по-скоро по-стриктно спазване на регулациите за контрол на потока от мигранти, опитващи се да влязат в съюза, отбеляза Дол.

Той изтъкна, че европейските страни са длъжни да помагат на хората в нужда, ако искат да останат верни на ценностите си.

Но въпреки това факт е, че Европа не може да отвори вратите си за всички мигранти, каза Дол.

Носим отговорност и за защита на нашите собствени граждани, подчерта той.

Европейските консерватори предупредиха днес каталунските сепаратистите, че ако се отделят от Испания, новата държава и гражданите й ще останат автоматично извън ЕС, предаде Франс прес.

Тази вечер се очаква делегатите на конгреса да приемат резолюция, подготвена от испански, германските и френски партии и оборваща тезите на каталунските отцепници, които твърдят, че Каталуния и гражданите й няма да излязат от ЕС, ако се стигне до отделяне.

Всяка форма на сепаратизъм противоречи на естеството на Евросъюза, се казва в резолюцията.

ЕНП е съюз от 75 консервативни партии от 40 европейски страни. Нейните членове съставляват най-голямата политическа формация в Европейския парламент и много от ръководители на страните от ЕС са от нейните редици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase