Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент даде зелена светлина за нови 401,3 милиона евро, които да бъдат използвани от ЕС до края на годината за овладяване на миграционната криза, съобщи ДПА.

Отпускането на тези средства бе предложено от Европейската комисия и одобрено от бюджетната комисия на ЕП в понеделник, уточнява на сайта си Европарламентът. Те трябва да се използват от страните членки, най-силно засегнати от миграционния поток, от трети страни, приели най-голям брой сирийски бежанци, както и от европейски служби, работещи по кризата.

 "Парламентът разбира колко извънредна е ситуацията с бежанците", каза евродепутатката Ейдер Гардиасабал, която работи по въпросите на бюджета в Европарламента, цитирана от ДПА.

 "Ако искаме да се справим с бежанската криза по ефикасен начин, то имаме нужда от тези пари, за да финансираме незабавно по-нататъшните си действия", допълни Гардиасабал, членка на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Двайсет и осемте държави членки са обещали 330,7 милиона евро към тазгодишния бюджет на ЕС, но ще трябва да изплатят тези пари чак идната година.

Те ще бъдат в допълнение към 70,6 милиона евро спешна помощ за най-засегнатите от миграционната вълна държави, за наемане на персонал за Фронтекс, Европол и за оказване на по-голяма помощ за страни извън ЕС, които приемат сирийски бежанци.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase