Снимка: Министерски съвет
fallback

Квотите за разпределение на бежанците в страните от ЕС няма да решат кризата. Това може да стане чрез финансово подпомагане на Турция и създаване на зони за сигурност там и Сирия.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди среща с колегите си от ЕНП и заседанието на Европейския съвет довечера. България е изпратила писмо до ръководителите на европейските институции с предложенията си за решаване на бежанската криза.

Oще по темата

"По-добре ЕС да плаща на Турция да държи тези хора най-близо до техните родни места", каза премиерът. Той смята и че с квотите се спекулира много.

"Някои държави взеха по 15 човека, това е палиативно решение, не носи реален резултат и само дава повод на националистите да се изказват по темата", каза Борисов.

Премиерът призна, че съществуват опасения в някои страни от искането Турция да бъде подпомогната.

"Надявам се след посещението в неделя на канцлера Меркел в Турция тези опасения и страхове да отпаднат. Има страхове, но според мен глобалното решение минава през подобни решения", каза още премиерът.

Борисов припомни, че България и сега дава много пари от бюджета си за бежанците – за охрана на границите, за заплати на полицаи, жандармеристи и др. 

"Но така или иначе се отчита, че България харчи огромни средства от бюджета си за охрана на своите граници", допълни министър-председателят.

От екипа на Борисов изпратиха на медиите позицията му пред Европейския съвет. В нея се казва, че мащабът на бежанската криза изисква по-добре балансиран подход от ЕС.

"Релокацията и презаселването представляват само временни мерки, но те не могат и няма да доведат до трайно решение", убеден е Бойко Борисов. Той призовава вниманието да се фокусира върху факторите, които генерират миграцията.

Българският премиер призовава и към по-активна роля на ЕС по отношение на опустошителния конфликт в Сирия.

"Ние трябва да работим за осъществяване на цялостен политически процес в Сирия чрез пълното ангажиране на основните международни партньори (САЩ и Русия), както и основните участници в региона (Иран, Турция, Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив)", се казва още в позицията му.

Борисов подкрепи създаването на "горещи точки" не само в Гърция и Италия, но и в Сирия и съседните на тях държави.

"Турция играе ключова роля като наш непосредствен съсед. Ние призоваваме за своевременно решение от ЕС за адекватно финансиране на Турция, както и на Ливан и Йордания", категоричен е премиерът.

Той се застъпва и за ангажирането в дебата за нелегалните мигранти и на страните от Западните Балкани, които искат да станат членове на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

д

преди 8 години

Продължават да си влизат. Това ли е споразумението?

70

исторически справки

преди 8 години

Римската империя през 5 век плаща здраво на хуните да ги пазят от всякакви народи .После хуните нападат Рим .

69

Анонимен

преди 8 години

Мархаба тикво ,алейкум салям

fallback