Снимка: Reuters

Пореден неуспешен опит за консенсус по бежанската криза е резултатът от завършилата двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите, предаде БНР.

Пет въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са коренът на проблема.

Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховният представител по външната политика Федерика Могерини , защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война.

Още по темата

„Времето за взаимни обвинения изтече. Време е за решения и превръщането им в единни действия“, каза Могерини.

Тя обаче се размина  в призивите си за солидарност с цяла група министри от Източна Европа. Мирослав Лайчак от  Словакия каза: „Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Първо трябва да подсилим границите си, да върнем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти“.

Линас Линкевичиус от Литва допълни: „Вместо до безкрайност да говорим за тези цифри, нека се заемем директно с причините“.

Специално за БНР българският външен министър Даниел Митов добави: „Миграционната криза не е посрещната от Eвропа  както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора. Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така“.

Напрежението бе подсилено от прехвърлянето на стотици бежанци през денонощието от Унгария към съседна Австрия. Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският външен министър Петер Сярто.

„По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкараме в центровете за регистрация. Те тръгнаха масово по най-важната ни магистрала и ЖП линия. Затова ги натоварихме на автобуси“, каза министърът.

Австрийският му колега Себастиан Курц нарече Европа „базар“, в смисъл „разграден двор“, и предупреди: „Дъблинската система ще продължи да се прилага. Надявам се случилото се снощи да послужи като сигнал за събуждане в Европа“.

Центрове за регистрация да са на първа линия, дори извън територията на ЕС като например в Турция, поиска люксембургският първи дипломат Жан Аселборн. „Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им“, каза той.

Люксембург ще организира в началото на октомври извънредно съвместно заседание на вътрешни и външни министри по темата. На този фон министър Даниел Митов започва да гледа със скептицизъм на шансовете на България за приемане в Шенген след месец.

„Трябва да бъдем много внимателни и скептични към говоренето по тази тема. Не трябва да преекспонираме този въпрос и да създаваме излишни очаквания, които, разбира се, могат и да не се сбъднат“, каза Митов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase