Снимка: архив, Reuters

В деня на националния празник на Франция 14 юли и предишния ден 13 юли хулигани опожариха в страната 721 коли, като 603 души остават задържани под стража, съобщи френското вътрешно министерство, цитирано от ТАСС.

Проявите на вандализъм са извършени в нощта срещу 13 и 14 юли, когато първоначално са арестувани общо 723 души. Повече инциденти са се случили в нощта на 13 срещу 14 юли.

Броят на опожарените коли е с 23 процента по-висок спрямо миналата година, а броят на арестуваните във връзка с това е нараснал с 68 процента.

Инциденти е имало в редица големи френски градове, включително в Лион, където е бил опожарен голям супермаркет, а хулигани са нападнали пожарникари и полицаи. Редица инциденти е имало и в района на Париж, най-вече в социално рисковия департамент Сена-Сен-Дени, където освен магазини са били опожарени и учебни заведения. Там са били задържани 110 души.

Масови нарушения на реда са регистрирани и в Париж, предимно в северните му предградия. Нападнат е бил и луксозният 16-и парижки район в западната част на града, където са опожарени около 30 коли. На 14 юли в столицата са били задържани 145 души.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase