Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в своя кабинет, след като мине бурята от срещата на върха в Брюксел, твърди атинският в. "Та неа", като се позовава на източници от близкото обкръжение на министър-председателя.

Ципрас все още не е взел окончателни решения, всичко зависи от развоя на въпроса за постигане на споразумение с кредиторите. Той обаче е подготвил план за действие и инициативи, които поне на първо време ще имат за цел да осигурят гласуване в парламента на мерките, които кредиторите искат от него, отбелязва изданието.

Още по темата

Смята се, че засега Ципрас все още се въздържал да отстрани двама членове от кабинета - Панайотис Лафазанис, министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката, и Димитрис Стратулис, втори министър на социалното осигуряване, за това, че те предлагат Гърция да завърне към драхмата, тъй като с тях е невъзможно да приложи програма, продиктувана до голяма степен от Европа, за да може страната да остане в еврозоната.

Промените обаче няма да се сведат само до двамата представители в правителството, произтичащи от фракцията "Лява платформа" в партията СИРИЗА, тъй като още не е известно по какъв начин те биха реагирали, ако бъдат сменени.

Не е изключено промените да засегнат и хора от други министерства, като например от икономическия екип на кабинета, и по-специално заемащите постове втори министри и заместник-министри. Възможно е също правителствени представители да бъдат преместени на други постове, пише още в. "Та неа", прогнозирайки, че вероятно Ципрас ще изчака да види какво ще е поведението на набелязаните за смени министри и депутати как те ще гласуват поисканите от кредиторите нови мерки.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase