Снимка: flickr

Срещата на финансовите министри на еврогрупата завърши без решение за Гърция, което трябва да бъде взето на срещата на високо равнище на еврозоната, заяви нейният председател Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС.

Подготвихме текст с предложение за срещата, останаха няколко нерешени въпроса, по които трябва да се произнесат държавните и правителствени глави, каза той.

Още по темата

"Решението за подкрепа на Гърция е съгласувано на 90%, останалото ще бъде направено на срещата на високо равнище", каза и белгийският министър на финансите.

"Набелязахме план за помощ на Гърция, много амбициозен проект, който трябва да бъде потвърден на срещата на високо равнище. Той включва първо закони, които Гърция трябва да приеме до 14 юли. На второ място са условията и предварителните действия, които Гърция трябва да предприеме. На трето място съгласувахме четири направления за реформи, включително данъчни въпроси, приватизация и други. Всички те трябва да бъдат приети от правителството и парламента на Гърция", каза финансовият министър на Финландия Александър Стуб.

Какво включва планът?

Той включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации.

Друга германска идея, за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, наред с преструктуриране на нейния дълг, бе премахната още от работната версия, обсъдена от финансовите министри от Еврогрупата в ранния следобед.

Списъкът предвижда още гръцкият парламент да гласува до 15 юли първата група реформи, обещани от правителството на страната. Кабинетът на лявата партия СИРИЗА освен това ще трябва да се съгласи на "тежки условия" що се отнася до "реформата на трудовия пазар, пенсионната система, фискалната политика и данък добавена стойност", съобщи финландският министър на финансите Александер Стуб.

Необходимо е списъкът да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел днес.

"Лидерите трябва да решат", заяви лаконично председателят на Еврогрупата, холандският финансов министър Йерун Дейселблум.

Ако Гърция и държавите от еврозоната постигнат споразумение, това ще позволи Атина и нейните международни кредитори да започнат преговори за трети план за финансова помощ в размер на над 74 милиарда евро за период от три години.

Министърът на финансите на Люксембург подчерта, че на масата на преговорите на срещата на високо равнище на еврозоната остават и двата варианта за решение за Гърция - както запазване на страната в еврозоната и предоставянето на помощ, така и изход от еврозоната и дефолт".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase