Снимка: Reuters
fallback

Гърция избра да каже „Не“ на изискванията за спорните строги икономии и реформи на международните кредитори.

Oще по темата
При преброени 50% от бюлетините разликата остава сериозна - 61,24% срещу 38,76% в полза на "Не"

61,24 процента от гърците са заявили "Не" на предложенията на кредиторите на референдума днес, според частични резултати при над половината обработени гласове, съобщи гръцкото Министерство на вътрешните работи.

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "Не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция SingularLogic, която обработва резултатите за Mинистерството на вътрешните работи.

Tакъв резултат представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на кредиторите.

Високопоставени представители на гръцкото правителство, което твърди, че вот "не" ще засили позициите му, за да се осигури по-добра сделка от страна на международните кредитори след месеци на спорове, веднага заявиха, че ще се опитат да рестартират преговорите с европейските партньори възможно най-скоро.

"Преговорите, които ще възобновим, следва да приключат най-скоро, дори в рамките на 48 часа", заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис пред  гръцка телевизия. “Ние ще предприем всички възможни усилия, за да подпечатаме споразумението възможно най-скоро”.

На свой ред депутатът от СИРИЗА Никос Филис изрази мнение „че резултатите от референдума ще позволят на правителството да предприеме бързи действия за постигане на споразумение с кредиторите“.

Гръцкият държавен министър Никос Папас пък смяка, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в профила си в Twitter. Припомняме, че на 20 юли Гърция трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка.

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Референдумът показва и разделението между поколенията. Сред по-младите гласоподаватели 67% предпочитат да гласуват с "Не", докато при по-възрастните този дял е само 37 на сто, предава гръцкият журналист Янис Куцомитис.

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Кризата в Гърция ескалира в последните дни, а местните банки ще останат затворени поне до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още преди седмица.

Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27 юни гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел.

"Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната".

Дни по-късно Гърция не успя да погаси дължимата вноска към Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

488

Анонимен

преди 8 години

знаете ли колко субсидии съм взел от ЕС само с фактури бе будали какво само ревете бе

487

Анонимен

преди 8 години

Нашите социолози казаха че гласуването в Гърция ще на кантар къдее ви е кантара бе ду педавци

486

Анонимен

преди 8 години

Ес официално каза затворете си реакторите и ще влезете в ЕС като сте будали

fallback