Гюнтер Йотингер. Снимка: архив, Reuters

Шпиони редовно вземат на прицел Европейската комисия (ЕК), заяви еврокомисарят по дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер и намекна, че Русия е подслушвала миналогодишните преговори за газовите доставки за Украйна, съобщи Ройтерс.

"Експертите ми по сигурността редовно ми съобщават за атаки от и извън Европа", допълни Йотингер.

По време на предишния си пост на еврокомисар по енергетиката Йотингер ръководи миналата година преговорите между Украйна и Русия, чиято цел бе да гарантират, че Газпром няма да спре доставките за Киев, въпреки че страните не можеха да се разберат за цените на синьото гориво.

Йотингер каза, че преговорите са продължили, въпреки че е бил сигурен, че Русия си е давала нечестно преимущество. "Убеден съм, че Газпром е знаела всичко в хода на преговорите. За щастие ние бяхме добре подготвени", каза той.

Йотингер допълни, че ЕК очаква доклад от Берлин през следващите седмици, който да разкрие дали германски агенции са прехващали данни от Брюксел.

Въпросът с шпионирането е особено чувствителен сега, когато германски медии съобщиха, че германското разузнаване е помагало на САЩ да събират информация за европейски компании, в това число и "Еърбъс", отбеляза Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase