Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Европейският парламент гласува решение за сваляне на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев.

Това беше част от ускорена процедура, която беше приложена по изрично настояване на самия Станишев, изпратено до членовете на парламентарната комисия по правни въпроси, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Имунитетът на Сергей Станишев беше поискан през ноември 2014 г. от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с воденото срещу него дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация.

На заседание на парламентарната комисия в понеделник Станишев е посочил пред колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него. Той е добавил, че българската прокуратура е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба. Станишев е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

Още по темата

В коментар за взетото решение, цитиран в съобщението, той заявява, че е поискал ускорена процедура, защото смята, че не е редно ЕП да става терен за развихряне на "нашенски" политически страсти. Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции; в България е добре известно, че делото срещу мен е политическо, е коментирал Станишев.

През 2009 г. беше създадена специална парламентарна комисия, известна като "анти-Станишев", която в крайна сметка не успя да постигне политическите си цели, коментира Станишев.

Като не успяха да намерят нищо друго, опряха до липсващи седем секретни документа. Те представляват около 0,2 на сто от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя и има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен, добавя той.

"Водеща политическа теза тогава беше колко пагубен за България е бил Станишев и управлението на тройната коалиция, които са нанесли фатални щети на страната във финансово и социално отношение. Времето обаче поставя всичко на мястото си. Всеки мислещ българин може да си направи изводите. Ако през 2005 г. държавният дълг беше 30 на сто от БВП, в края на моя мандат той падна на 13 на сто. Бяха създадени 360 000 нови работни места, рязко нараснаха заплатите и пенсиите. Това са "щетите" от моето управление. Днес вече стана ясно, че четворната коалиция ще натовари българите с 16 млрд. лв. нов дълг и няма идея как да създаде нови работни места или да увеличи доходите", се посочва в становището на евродепутата.

Вярвам, че българският съд ще се произнесе справедливо по тези абсурдни обвинения, заявява Станишев.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase