Сергей Станишев. Снимка: Reuters

Сергей Станишев е изпратил писмо до председателя на Европарламента Мартин Шулц по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета му като член на ЕП, съобщиха от екипа на евродепутата.

Още по темата

„В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент“, пише Станишев.

Той посочва, че срещу него повече от четири години „се води разследване за "изгубени" документи, започнато по чисто политически причини“.

„Предстои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си“, се казва в писмото.

Станишев припомня, че съгласно Правилника на Народното събрание на България той  два пъти се е възползвал от възможността сам да поиска сваляне на имунитета си, но отбелязва, че Правилникът за дейността на Европейския парламент не предвижда подобна процедура.

„Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции", пише Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase