Симеон Сакскобургготски със съпругата си. Снимка: Булфото, архив
fallback

Престолонаследникът Виктор Емануил Савойски получи от италианската държава обезщетение в размер на 40 хиляди евро за неправомерно задържане в ареста през 2006 година, потвърди днес адвокатът на кралската фамилия Франческо Мурджа.

Oще по темата
Виктор Емануил Савойски е син на последния италиански крал Умберто Втори и братовчед на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски. Той бе арестуван на 16 юни 2006 година по заповед на прокурора Хенри Джон Удкок от прокуратурата в Потенца, в южната област Базиликата. Срещу него бяха повдигнати обвинения в престъпен заговор с цел извличане на облаги от незаконен хазарти проституция.

Престолонаследникът прекара седем дни в ареста в Потенца, след което бе поставен под домашен арест в Рим и окончателно пуснат на свобода на 21 юли 2006 година.

В следствието фигурираха с различна степен на отговорност имената на 24 души, сред които и това на бившия български премиер.

Срещу Симеон Сакскобургготски не бе повдигнато никакво обвинение и той пожела доброволно да се яви в прокуратурата в Потенца, където бе изслушан в качеството на "информирано за фактите лице".

С тази формулировка в италианското наказателно производство се бележат лицата, които са извън подлежащите на задължителен разпит категории на подсъдим, подследствен и призован за свидетел.

Следствието срещу Виктор Емануил Савойски бе по-късно териториално разчленено на четири отделни производства, три от които бяха закрити и изпратени в архив без последици. По четвъртото бе образувано дело, което през 2011 година завърши с пълното оправдаване на престолонаследника по искане на прокурора.

По волята на кралската фамилия средствата от обезщетението са предадени на благотворителна организация, която оказва помощ на хора, станали жертва на съдебно преследване, уточни адвокатът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

До ПИ4 - > "ДОЙДЕ ДО БГ САМО ДА СИ ВЗЕМЕ ГОРИТЕ..."не е точно така. Той извърши политическа услуга и за това беше овъзмезден. След това, обаче, тези, на които направи услугата по навик напомпват срещу него общественото мнение.

8

ПИ4

преди 9 години

ДОЙДЕ ДО БГ САМО ДА СИ ВЗЕМЕ ГОРИТЕ ОТ 3000 ДЕКАРА ДА НИ ДО ОКРАДЕ КАКВОТО ОЩЕ ИМА И СИ ЗАМИНА В ЦАРСТВОТО

7

pi4

преди 9 години

АБЕ ТОВА НЕ Е ЛИ ТОЯ *** НАРЕЧЕН ЦАР СИМЕОН КОИТО НИ ОПРАВИ ЗА 800 ДНИ ХАХАХАХХАХАХАХА

fallback