Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че е приела оперативната програма "Добро управление" за България. По програмата до 2020 г. на нашата страна ще бъдат отпуснати 286 милиона евро от бюджета на ЕС за осъвременяване на обществената администрация и на съдебната система.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева коментира по този повод, цитирана в съобщението, че тези средства ще помогнат за осъществяването на две от най-важните и неотложни реформи в България - съдебната и административната.

Надявам се средствата да бъдат използвани бързо и целево и да допринесат за дългоочакваните промени в съдебната система и работещо електронно правителство, допълва тя.

Еврокомисарят по заетостта Мариане Тийсен коментира, че с тази програма се подкрепя решимостта на България да се справи с предизвикателствата, свързани с ефективността на администрациите при предоставяне на качествени, бързи и достъпни обществени услуги за всички.

Около 118 млн. евро от посочените средства са предназначени за намаляване на административната и регулаторната тежест за гражданите и предприятията. Тази програма е основният финансов инструмент за подобряване на цялостната прозрачност и отчетност на обществената администрация и работата на системите за обществени поръчки.

В програмата се разглежда електронното управление като лост за подобряването на административните процеси и намаляване на разходите. Подобряването на услугите ще допринесе значително за социалното сближаване чрез целенасочени мерки за повишаване на компютърните умения на гражданите, се отбелязва в съобщението. Особено внимание получава въвеждането на секторни системи, като например системи за електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронни митници.

С 30 млн. евро ще бъдат финансирани мерки за повишаване на прозрачността и ускоряването на съдебните производства чрез структурни, процедурни и организационни реформи в съдебната система; за подобряване на достъпността и отчетността на съдебната власт чрез въвеждането на система за електронно правосъдие и за разширяване на обхвата и подобряването на качеството на обученията в съдебната система.

Общо 62 млн. евро ще бъдат отпуснати за финансиране на структурите, които отговарят за управлението и изпълнението на европейските структурни и инвестиционни фондове, за дейности за подобряването на възможностите на получателите на европейско финансиране и за добрата работа на единната информационна система за управление до 2020 година.

Очаква се отпуснатите средства да бъдат от полза за около 100 администрации при работата по обслужването, а 144 администрации ще въведат системи за управление на качеството.

Очаква се по програмата да бъдат обучени около 175 000 държавни служители и 25 000 магистрати, съдебни служители и заети в разследващите служби. Ще бъде подкрепена стандартизацията на 20 общински услуги и ще се разработят 850 услуги, заявявани и получавани по електронен път. Около 250 000 съдебни дела се очаква да се водят електронно.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase