Снимка БТА

Преговорите в Минск с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел вече над 12 часа и ще завършат с подписването на документ за уреждане на обстановката в Украйна, съобщи пред ТАСС дипломатически източник, близък до преговорите.

Документът, който ще бъде подписан от президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия, ще включва най-малко десет пункта. "Не е важно как ще се нарича този документ - декларация или изявление, но се предполага, че в него ще бъдат посочени конкретни мерки за уреждане на обстановката, примерно 12-13 пункта", заявил източникът.

Срещата продължава при закрити врати през цялото време, като лидерите напускат залата само за няколко минути.

Още по темата
Обсъжданията започнаха без членовете на делегациите, но при необходимост и те бяха канени за участие в дискусиите. Официалните лица обаче избягват коментари.

Участниците в преговорите в Минск са съгласували почти всички въпроси за разрешаването на конфликта в Донбас. Открит остава единствено въпросът за контрола върху украинско-руската граница на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, съобщава телевизия „112 Украина”, позовавайки се на източници, близки до преговорите.

По данни на телевизията, в хода на срещата е било повдигнато предложение за формиране на кадрови състав на граничната служба на този участък изключително от местното население.

Според Виталий Чалий, заместник-ръководител на администрацията на украинския президент Порошенко, още е рано за подробности.

"Но без споразумение за безусловно прекратяване на огъня, смятам, че не трябва да се тръгва оттук. Започна "войната на нерви", написа той във Facebook.

Според ТАСС решението на МВФ за украинския дълг, което ще бъде оповестено тази сутрин, ще зависи от резултатите от преговорите в Минск. По-рано управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че е постигнат напредък, но подробностите могат да бъдат обявени тази сутрин.

Преговорите вече са едни от най-продължителните в кариерата на руския президент Путин, отбелязва ТАСС.

Разговорите започнаха в около 19,15 часа с контакти в тесен състав, на които присъстваха само лидерите. Два часа по-късно преговорите продължиха в разширен състав. А след още два часа лидерите се върнаха към контакти в тесен състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase