Снимка: архив, Reuters
fallback

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Канете ще участват в понеделник в първа среща в София, посветена на бъдещия енергиен съюз и сигурността на доставките на газ в района на Югоизточна Европа, съобщи ЕК.

Oще по темата

Потвърдено е също участието на енергийните министри на България, Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения и Словакия. Ще бъдат обменени виждания по темата за газовите доставки и възможните инфраструктурни решения в тази област.

Повече от всякога днес е важно да потърсим решения за укрепването на трансграничния поток на газ и да осигурим разнообразяване на газовите доставки, коментира в навечерието на срещата Шефчович, цитиран в съобщението.

Комисарят Канете допълва, че срещата в София е много добра възможност за постигане на напредък в регионалното сътрудничество в полето на енергетиката. Трябва да ускорим развитието на стратегическите проекти, за да повишим сигурността на енергийните доставки в региона, пояснява той.

Еврокомисарят заявява, че ЕК остава напълно решена да подкрепи Югоизточна Европа в усилията за по-добра свързаност и за разнообразяването на местните пазари за газ.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

petko.noshkov

преди 9 години

Не мога да кажа преди колко години,може би преди 30 г.,още преди десети ноември пътувах от Бургас за София с един възрастен човек,който целият си стаж е прекарал в Минно геоложкото тогава предприятие и със сонди е дупчил по цяла България.Аз го затрупах с въпроси да ми каже какви подземни богатства имаме?Но той конкретно не ми отговаряше и накрая ми каза само,че в България имаме нефт газ,и въглища,в големи количества,но не са разработват,защото СССР ни ги доставя!А дали СССР не е забранявало?

13

wild horse

преди 9 години

След като под диктат спряхме всички енергийни проекти,сега ще ни успокоявати напътстват как да се опазим.Скоро Русия ще врътне кранчето на Европа и всеки ще се спасява сам, а ние ще си правим страната на швейцарско сирене,да ровим за шистов газ

12

Анонимен

преди 9 години

DOSHLI SA SHEFOVETE NA KRADZITE V BALGARIA

fallback