Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия извършва подготовка за отмяна на междуправителствените споразумения за "Южен поток", съобщи пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Русия няма да участва е утрешната среща в Бюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток", обяви още той. 

"Ние не сме член на Европейския съюз и за това не планираме да участваме в тази среща", каза министърът.

Oще по темата
В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, на която да бъде обсъдена ситуацията около отказа на Русия от проекта "Южен поток".

Очаква се страните от ЕС, които попадаха в трасето на прекратения проект за газопровода "Южен поток", да приемат утре в Брюксел съвместна декларация, съобщи по-рано говорител на Европейската комисия.

Предвижда се министрите на енергетиката на държавите от ЕС, обхванати в проекта, да се срещнат на работен обяд в ЕК.

Европейските енергийни министри ще участват утре и в заседание на Съвета на ЕС, на което се очаква темата за "Южен поток" да бъде обсъждана, макар да не е залегнала недвусмислено в дневния ред. Според официалната програма Съветът ще разговаря по "последните развития в полето на енергийните отношения".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Божо

преди 9 години

Браво на другарите във форума !!! *** ще е горд , когато си отиде от властта , да го последвате !!! Всъщност , още сега можете да се реверсирате към Оймякон, другари *** !!!

71

Я Русский

преди 9 години

А Южен Поток през декември 2015 вече е трябвало да даде първи газ в България. Амин.

70

Я Русский

преди 9 години

"Все още нямаме силни студове, а вече вдигат газ от UGS по-пълна. А какво ще бъде при минус 20, минус 30 градуса? Ако е такова времето ще се случи през януари и февруари, с Украйна в Русия ще дойде телеграма, казват те, нека спешно газ (Русия) отговорите - да пари, а ние пишем, имаме пари няма". И ще започнат да хохлы крадат транзитен газ. И Русия ще затвори вентилите като през 2006 и 2009 г.

fallback