Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия съобщи, че плащанията от европейските фондове по оперативната програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 г. се възстановяват. Официалното писмо е изпратено до българската страна вчера.

Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.

Плащанията към България се възстановяват и Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Oще по темата
Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма, заявява по този повод еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, цитирана в съобщението. По нейните думи възстановяването на плащанията е отлична новина за българската икономика и за бъдещето на сътрудничеството между България и ЕК.

Възстановяването на плащанията е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет, коментира зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. По нейните думи това показва, че ЕК отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмния период 2007-2013 г., допълва тя.

В началото на 2013 г. Европейската комисия задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Бойко не Борисов

преди 9 години

На коритото застанаха наши прасета-време е да ги нахраним!/Аналогия с ,,Животинската ферма" на Оруел

33

Анонимен

преди 9 години

Не на Борисов е заслугата. Работата я свърши правителството на Орешарски, но не му дадоха възможност да я свърши. Пък и господа европейците, пишман демократи, на всяка цена искаха да дойде Боко на власт, защото той е голяма марионетка, голям послушко. А тези, които в коментарите го възхваляват, са просто едни лошокачествени папагали, които редовно драскайки във форума, показват своето тъпоумие.

32

Хахото

преди 9 години

Абе най-странното ми е, че като ЕК наложи санкция срещу България заради потънали средства и се изписват 1000 коментара как ЕС ни бил крадял. Сега, обаче, като се дават пари - 33 коментара :) Иначе най-лошото е, че в коментарите тук преобладават взаимно обвинения кой е причината за сегашната ситуция и се прехвърля топката вместо да се търси изход от ситуацията.

fallback