Снимка: архив, Reuters

За двайсети път от началото на октомври безпилотен летателен апарат бе забелязан тези дни над една от френските ядрени централи. Все още липсва следа, водеща към разбулване на тайната около тези случаи, предаде Франс прес.

За последен път дрон бе видян да прелита през нощта срещу вторник над Катном в Лотарингия (Източна Франция), съобщи днес за АФП компанията Е Де Еф, управляваща френските АЕЦ. Според нея това става за втори път за по-малко от месец и дружеството вече е подало нова жалба.

Още по темата

На 11 октомври във въздушното пространство на Катном бе забелязан за пръв път апарат, подобен на дрон. Инцидентът обаче нямаше никакви последици за сигурността и работата на инсталациите, увери Е Де Еф.

Прелитания над 16 атомни обекта във Франция са регистрирани от началото на октомври и до днес никой не е поел отговорността.

Миналата седмица бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже, забелязани с два дрона недалеч от АЕЦ в Централна Франция. Стана ясно обаче, че те са безобидни моделисти, планирали да заснемат от въздуха макет на кораб в близко езеро.

"Грийнпийс" отрече от самото начало да има нещо общо с тези случаи.

Париж омаловажи инцидентите и заяви, че никой от тях не е застрашил сигурността на френския атомен парк - общо 58 реактора в 19 централи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase