Ева Паунова. Снимка: ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова участва заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, новоизбрания председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания в предаването на Би Би Си "Светът този уикенд". Разговорът бе посветен на имиграционната политика на Великобритания, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Миналата седмица в британските медии изтече информация, че премиерът Дейвид Камерън обмисля да въведе "спешни мерки", с които да ограничи броя на имигрантите от ЕС. Темата се следи и с оглед на резултатите от частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента на Камерън Найджъл Фараж и неговата антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

Антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни членки на ЕС като България.

Според Ева Паунова подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрез с основополагащите договори на ЕС. "Нито аз, нито други мои колеги евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почувствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там", каза Паунова.

Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС и посочи, че ограничаването му би означавало промяна на документ, а за това е необходимо съгласието и на останалите 27 страни членки на Съюза. "Подобна стъпка е много малко вероятна, почти невъзможна", каза Ева Паунова.

Жан-Клод Юнкер също подкрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.

Според Ева Паунова не е правилно определени членки на ЕС избирателно да прилагат правилата на Съюза, а в същото време да се възползват от всички позитиви, които членството в него носи.

Тя призова британския премиер да не разчита на популизъм, а да базира изказванията си на факти. Евродепутатът посочи данни от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според които имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания допринасят за 1,02 % от БВП, тъй като са по-млади и по-икономически активни от цялостното население в страната.

"Реториката на г-н Камерън е напълно излишна, не само защото накърнява идеята за обединена Европа, но и не му помага да печели избори в собствената му страна", заяви Ева Паунова.

"Единственото, което постига с подобни изказвания, е да засилва позициите на антиевропейската партия UKIP. Групата на евроскептиците в Европейския парламент, към която тя принадлежеше, се разпадна преди броени дни - ясен сигнал за неуспеха на политиците-евроскептици", добави тя.

Ева Паунова следи темата за имиграционната политика на Великобритания отблизо. През януари тази година тя се обърна към Дейвид Камерън с отворено писмо по въпроса, а през месец юли го разкритикува на сесия на Европейския парламент в Страсбург, се казва в съобщението на ПП ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase