Кристалина Георгиева. Снимка: Reuters

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е разговарял с българския еврокомисар Кристалина Георгиева за това тя да поеме енергетиката в новата ЕК. Това заяви Маргаритис Шинас на пресконференция в отговор на днешни публикации, че заради оттеглянето на кандидатурата на Аленка Братушек (Словения) българката може да поеме отговорност за енергийната политика на новата комисия.

Не са взимани решения за никакви промени в разпределението на отговорностите на новата ЕК, добави говорителят.

Още по темата

След отпадането на Братушек заради провала й на изпита пред Европейския парламент Словения предложи кандидатурата на Виолета Булц. Братушек се предвиждаше да бъде един от седмината заместници на Юнкер и да отговаря за енергийната политика на ЕС.

Шинас поясни, че Булц ще бъде приета от Юнкер утре вечер и едва след това ще бъде изяснен вероятният й пост в ЕК.

Говорителят не се ангажира с очакване дали Булц ще поеме поста на заместник-председател, нито какви точно ще бъдат отговорностите й в ЕК, тъй като Юнкер още не я познава.

Попитан дали Булц ще има достатъчно време, за да се подготви и да бъде изпитана от ЕП преди 22 октомври, за когато се очакваше евродепутатите да гласуват състава на цялата комисия "Юнкер", Шинас отбеляза, че има притеснения. Съмняваме се, че новата комисия ще успее да започне работа от 1 ноември, но работим по въпроса, поясни той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase