Снимка: архив, Reuters

Словенското правителство обяви, че предлага вицепремиера Виолета Булц за нов словенски кандидат за комисар в Европейската комисия, след като предишната кандидатура на бившата премиерка Аленка Братушек бе отхвърлена от Европейския парламент, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Външният министър на Словения Карл Ерявец съобщи пред журналисти в Любляна, че правителството е избрало за кандидат Виолета Булц.

Още по темата

Булц стана вицепремиер и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезионната политика миналия месец, когато клетва положи лявоцентристкото правителство на премиера Миро Церар след предсрочните избори през юли, припомня Ройтерс.

Булц, която е на 50 г., е също така съосновател на Телемах (Telemach) - една от водещите телекомуникационни компании на Словения.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не познава Виолета Булц, ще се срещне с нея в началото на следващата седмица и едва след това ще прецени какви отговорности би й възложил. Това съобщи междувременно на пресконференция Маргаритис Шинас, говорител на Юнкер.

Говорителят уточни, че все още се очаква официалното съобщение от правителството в Любляна.

Попитан дали се запазва опасността назначаването на новата комисия да закъснее, той уточни, че такава опасност продължава да съществува. Графикът е много натоварен, но работим усилено, за да предотвратим тази опасност, заяви Шинас.

Засега не е известно дали новата кандидатка ще получи заместник-председателско място в ЕК и отговорност за въпросите от областта на енергетиката, посочва  БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase