Снимка: БТА

Дълбоко уважавам решението на Аленка Братушек да оттегли номинацията си за заместник-председател на Европейската комисия, което научих току-що. Това се посочва в изявление на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Още по темата

По неговите думи това решение е доказателство за вярата на Братушек в ЕС, в Словения и в демократичния процес. С това нейно решение тя ми помага да завърша съставянето на новата комисия, заедно с Европейския парламент и със Съвета на ЕС, добавя Юнкер.

Той допълва, че е в тесен контакт със словенския премиер и с ръководството на ЕП по този въпрос.

По-рано този следобед ЕП съобщи, че отлага за началото на следващата седмица окончателното си становище по оценките от изпитите на номинираните еврокомисари. В съобщението на ЕП се уточнява, че това отлагане е свързано с късното приключване на изготвянето едва снощи на оценките на изпитните комисии. Първоначално се предвиждаше ЕП да съобщи днес как оценява кандидатите за еврокомисари.

Оттук нататък остава неизвестно кого Словения ще номинира за поста на еврокомисар, какви отговорности ще поеме новият кандидат, кога ще бъде изпитан и как това би променило първоначалния график на събитията. Според намеренията на Юнкер и на ЕП на 22 октомври в Страсбург евродепутатите трябваше да гласуват целия състав на новата комисия и тя да встъпи в длъжност от 1 ноември.

Снощи Братушек се оказа единствената отхвърлена от парламентарните комисии заради слабото си представяне на изпита и заради съмненията за конфликт на интереси, тъй като се предложила за поста сама.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase