Снимка: Investor.bg

Възстановяването на цените на жилищата в България изостава спрямо средните за Европейския съюз (ЕС) темпове, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие спрямо първото цените у нас нарастват с 0,3% спрямо 1,4% за целия ЕС. На годишна база ръстът достига 0,5% спрямо 1,7% за ЕС.

Данните показват и известно забавяне на ръста спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от съответно 1% и 0,7%.

В еврозоната цените на жилищата са се увеличили с 0,9% за периода април-юни спрямо периода януари-март. На годишна база не е регистрирана промяна на цените.

Най-рязък годишен ръст на цените на жилищата Евростат отчита в Естония (14,5%), Ирландия (12,5%) и Великобритания (10,2%). За тримесечието най-големи повишения са регистрирани в Ирландия (5,8%), Литва (4,1%), Дания (3,9%) и Великобритания (също 3,9%).

Същевременно най-силен годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Словения (-9,8%), Италия (-4,8%) и Румъния (-3,8%). За тримесечието най-силен е спадът в Словения (-2,6%), Румъния (-1,3%) и Италия (-0,5%).

Още новини за пазара на имоти четете в Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase