Федерика Могерини. Снимка: Reuters
fallback

Италия официално номинира външния си министър Федерика Могерини за член на следващата Европейска комисия, уточнявайки, че Могерини е кандидат за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, предаде Франс прес.

Oще по темата

Премиерът Матео Ренци от няколко седмици настоява пред колегите си да предпочетат Могерини за наследник на сегашния европейски първи дипломат, британката Катрин Аштън.

Кандидатурата на Могерини обаче се натъкна на силна съпротива от някои източни държави членки, които смятат, че тя изпитва прекалено големи симпатии към Русия.

На последния Европейски съвет на 16 юли държавните и правителствените ръководители на 28-те не успяха да се договорят кой да бъде следващият върховен представител за външната политика. Кандидатурата на нашия настоящ еврокомисар Кристалина Георгиева тогава беше подкрепена от участващия в срещата български премиер Пламен Орешарски.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще се съберат на 30 август, за да се опитат да разпределят портфейлите в следващата ЕК, за чийто председател беше избран бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. По принцип решенията на срещите на върха се вземат с консенсус, така че за назначенията по върховете на ЕС ще се търси приемлив за всички страни членки компромис, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

Държавата на мафията предлага външен министър на ЕС ?Смех

3

Кеф

преди 9 години

Ще се изкефя 4-6 държави да наложат вето за тази италянка !

2

Анонимен

преди 9 години

Кристалина Георгиева отива на кино.

fallback