Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Повече от 66 000 мигранти и бежанци са пристигнали на бреговете на Италия тази година. Не всички обаче успяват да прeживеят пътуването, пише в материал Би Би Си.

Преди повече от седмица бяха открити десетки трупове на рибарски кораб близо до Сицилия. Приближаващият се към пристанището кораб не подсказвал по никакъв начин за зловещия товар, който бил скрит в него.

Плавателният съд бил пълен с хора от Северна Африка, които отчаяно искали да стигнат до Италия и Европа. Повече от 600 души били на борда на кораба. Всеки сантиметър пространство бил зает. Те пътували плътно един до друг, облегнати рамо в рамо. След като корабът се приближил до бреговете на Сицилия, италианският флот отишъл да проучи ситуацията. Установили, че под палубата се крият телата на загинали от задушаване хора.

Имало толкова много тела на толкова малко място, че било невъзможно да се преброят. Рибарският кораб акостирал на пристанище в Поцало, където били извадени 45 трупа. Загиналите мигранти идвали от Африка и заветната им цел била да стигнат до Европа, но това отнело живота им.

Ебрима Сингетеди е на 20 години и разказва за случилото се. Той обяснява, че в началото на пътуването люковете са били отворени и хората в трюма са могли да дишат. Но след това времето се влошило и пасажерите под палубата започнали да се страхуват. Искали да се изкачат горе при другите, но там вече било пренаселено.

По думите на Ебрима хората в трюма след това били заключени. Пътниците на горната част на кораба са се страхували, че корабът щял да стане опасен, ако на палубата се качат още хора.

Затворените в трюма крещели с часове, но след това виковете им утихнали. Сред загиналите имало и приятели на Ебрима.

Дори при мигрантите има жестоко класово разделение. Тези, които плащат повече на контрабандистите, които ги превозват, имат правото да пътуват на палубата, на свеж въздух. Там е по-безопасно, ако корабът тръгне на потъва.

По-бедните пътници са принудени да пътуват в трюма, където е горещо и задушно.

Сирийските бежанци напускат страната си заради гражданската война и често са част от средната класа, което им осигурява по-нормално пътуване. По-бедните, като тези от Гамбия, се подлагат на по-рисковано пътешествие към Европа.

Тези пътувания са още опасни, защото контрабандистите се опитват да напълнят корабите с колкото се може повече хора. Всеки от пасажерите плаща минимум 1 500 долара. Тези, които са организирали злощастното пътуване с 600 пасажери, са спечелили почти 1 милион долара.

Изглежда контрабандистите имат огромна печалба от мигрантите, които се опитват да избягат от бедността в Африка и Близкия Изток.

Всеки ден италианците приемат стотици бежанци, но те са на края на възможностите си. Италианците се оплакват, че  са оставени да се справят сами с този проблем.

Политиците отправят искания към Европейския съюз за повече помощ, за да могат да се справят с тази хуманитарна криза, която се случва пред "вратите" на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Julis

преди 9 години

Значи бедните гладни африканция вадят по над 1500 долара за да дойдат в Европа, а много от расовите европейци по нашите ширини могат да спестят подобни суми само ако се бият по *** за да не ядат.

33

Анонимен

преди 9 години

"Всичките са "добри" мюслими тръгнали на "разходка" в "ГАДНАТА" европа"Всъщност мюслимите наистина са по-добри от християните, просто религията им не е сполучила на хубави племена където да се разпространи.Даже браво им казвам на мюслимите, че малко или много са култивирали разни диви региони на света като примерно Африка и Азия. Защо ли? Защото християнството нямаше да се справи с толкова диви племена. А ако не бяха мюслимите сега по много части на света щеше да е нормално да има канибали.

32

Анонимен

преди 9 години

Всичките са "добри" мюслими тръгнали на "разходка" в "ГАДНАТА" европа

fallback