Марко Контичели. Снимка: архив, БТА
fallback

Италия ще постави отново за обсъждане темата за членството на България и Румъния в Шенген, декларира Марко Контичели, посланик на Италия в България.

Той напомни, че страната му винаги е казвала, че София и Букурещ са готови за Шенген. Ще работим за това, допълни посланикът.

Oще по темата

Италия пое ротационното председателство на Европейския съюз от 1 юли. Един от акцентите, заявени от италианския премиер, е справянето с безработицата в Общността, особено сред младите хора, стимулиране на икономиката чрез данъчна гъвкавост например.

Посланикът на Италия у нас Марко Контичели подчерта и друг важен елемент, поставен от държавата му през предстоящия шестмесечен период на председателство - справяне с евроскептицизма.

Евроскептицизмът продължава, както показват и последните избори за ЕП, а ние не можем да стоим със скръстени ръци, коментира той.

По думите му евроскептизицмът е и „предизвикателство да действаме по-добре“.

По темата за безработицата Контичели изтъкна, че в момента има 26 млн. безработни в ЕС, от които младите хора са 7.5 млн. и те нямат специализирано образование и професионална подготовка.

„В областта на младежката безработица желаем да активираме вниманието на най-високо политическо ниво“, заяви той и посочи като един от инструментите за справяне с проблема т.нар. „младежка гаранция“.

По думите му ситуацията с емиграцията засега се характеризира с два основни елемента – ограничени финансови ресурси и солидарност „на хартия“ от другите страни.

Дипломатът заяви, че така Европа няма да се справи с големия проблем с бежанците, който е от икономически и социален характер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 9 години

ti italia si q opravil che sega drankash prostotiii.

20

Анонимен

преди 9 години

Пак ли ше Шенгенстваме... Цеци Шенгеня го няма да ни разправя ката седмица как сме щели били да влезнем у Шенгеня и ся по нарядко шенгенствуваме по медиите... Но ... все пак се намира по някой екземпляр да нъ изшенгенствува в незнайното и неизвестно бъдеще...

19

Към Морското човече

преди 9 години

Българската история е тясно преплетена с така наречените Източни славяни: Русия, Белорусия и особенно Украйна. Едно знайте - Славяни е измислено название в Средните векове, налагано най-много от Петър Първи и след него. Всички тези, които изброих са Скити, Сармати, Саки и... Траки - малко или повече. Много думи в тези сегашни народи са сходни с Тракийския. Нашите истински историци много зор ще видят с новото Руско историческо направление. Те считат изначално всичко за Руско в древноста..

fallback